WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TIPS MENJAGA RAMBUT UNTUK YANG BERHIJAB

Views

Bertudung bukanlah alasan untuk kita tidak menjaga rambut , membiarkan rambut kusut masai . Punyala manis bila bertudung di luar , tetapi di dalam rumah , rambut mengalahlkan pontianak mahupun singa jadinya . Tengok pun ngeri :O So, jangan berikan alasan untuk tidak menjaga rambut kerana korang bertudung . Jom tengok tips2 untuk menjaga rambut ! :D


 TUKAR ANAK TUDUNG SETIAP HARI 
- Bagi yang seharian memakai tudung di luar . Yang sibuk bekerja, yang belajar , ke sekolah dan sebagainya , kerana apabila seharian dah bertudung, pastilah berpeluh2 kan  jadinya, untuk elak rambut jadi xsihat dan berbau, tukarlah anak tudung setiap hari. Kalau tak setiap hari pun, tukar lah beberpa kali semninggu untuk elak anak tudung yang tidak bersih . Pastikan anak tudung selesa dipakai dan kain yang tidak panas ye :)
 

 RAMBUT DIKERINGKAN

- Sebelum korang memakai tudung , pastikan rambut betul2 kering  baru lah bertudung . Sebab rambut korang mungkin akan jadi berbau dan berkelimumur. Naak guna hairdryer pun boleh , tapi seeloknya biar dia kering secara semulajadi kerana penggunaan hairdryer akan merosakkan rambut korang . Lagi 1 , lepas mandi , selalunya korang mesti akan bolot rambut macam dekat gmbar tas tuh kan ? Kalau boleh , elakkan buat macamtu. bagi rambut korang lepas n kering dengan sendiri tanpa menggsokkan dengan tuala sebb nnti akan menyebabkan rambut rosak dan mudah gugur . 


 CUCI RAMBUT  
- Jangan lupa untuk mencuci rambut selalu . Terutama bagi mereka yang bertudung seharian . Ada yg berpendapat tak boleh mencuci rambut setiap hari kerana cepat gugur . betulke ? Farah pun takpasti tentang tu . Tapi kalau boleh cucilah rmbut beberapa kali dlm seminggu tu utuk elak rmbut korang berbau dan berkutu nnti . 

 MENYIKAT RAMBUT
- Sikat rambut pun ada pantang larang ke ? Ya. Farah pernah terbaca dimana kita takbole menyikat rambut sewaktu rambut betul2 basah selepas mndi . Kerana apa ? Kerana ketika rambut sedang basah , akar rambut dalam keadaan lemah , jadi ia akan mudah gugur dan rosak. Taktahulah kalau bnda ni hanya mitos . Cuba korang google untuk tahu lebih lanjut . *Betulkan jika fara salah ye * :) Dan katanya , sikat rmbut , sesudah 5-10 minit selepas tuh . Dan gunakan sekali krim2 rmbut yg terdpat kat pasaran atau guna minyak zaitun saja :)

 PILIH JENIS TUDUNG YANG SESUAI
- Pilih jenis fabrik / kain tudung yang sesuai dan tidak panas. Kalau tidak, korang berpeluh2 n gatal nanti . Bagi mereka yang suka memakai shawl terutamanya kerana shawl berbelit2  kan, jadinya , pilih jenis kain yang sesuai agar tidak panas ye :) apa2 pun tudung bawal paling senang . hihi . Dulu pun farah meang suka pakai shawl belit2 sana sini, tapi skarang, dah malas dah nak belit2. ambik masa lama n farah rasa , farah lagi sesuai pakai tudung bawal biasa :)

Nak tengok tudung apa yang sesuai denganbentuk muka korang ? Terjah  

Itu sahaja tips untuk korang setakat ni . Lepas ni ingat nak review butik tudung pilihan farah yang sangat2 farah suka design2 tudung nya :) Nanti ada masa , farah review :) 





THANKS FOR READING!

1 Comments:

Siti Nooryanawati Mohamed said...

Nice tips dear. Like10x (^^,)