WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

PENGGUNAAN BAHASA INGGERIS DI LAMAN SOSIAL BIAR LA BETUL2 -.-

Views
ASSALAMUALAIKUM 

Apa khabar ? da berbulan2 blog ni tidak diupdate . Lepas spm pun , x mnyempat lgi nak update . Sebab tengah busy buat bisnes . Bisnes ape ? Nnti farah akan buat post utk pembukaannya. eceh :p 

Okay, tiba tiba terasa nak update blog. Sebab persaan yang marah meluap2 + geram pun ada . 
Mengenai penggunaan bhasa inggeris di laman sosial seperti fb, twitter, or, ape2 je la yg berkenaan . Farah pun x kata farah pandai sgat bahasa inggeris , tpi kalau yg basic pun fail, jgan la memalukan diri nak tulis status ke, ape ke, dalam bahasa inggeris . Sorry to say. Farah tak boleh tgok org yg merosak2 kan bahasa ni . Geram pun ada . Okay, sebagai contohnya ; Okay, this one farah ambil dlm fb, maaf kalau tuan status terbaca :p

" next you feel how good be a leader"

Boleh sesiapa terangkan apa yg dimaksudkan dengan  ayat ini ? :/


"Im cant do it"


" I like to stalker him "  *mostly budak2 akn ckp mcm ni*

Tahu apa yg dimaksudkan dgn STALKER ?


stalker is someone who engages in stalking.

STALKER refer tuh org . bukan perbuatan -.-



Okay , the moral of the story, kalau rasa BI belum betul2 okay lgi, better tulis dalam bahasa melayu yg mudah difahami . Tak salah mencuba . Tapi biarlah yang betul . Jangan sampai memalukan diri kita sendiri :) 






THANKS FOR READING!

0 Comments: