WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

NAK RAMBUT CANTIK BERSINAR ? :D

Views
  Gunakan sikat yang bergigi jarang berbanding bergigi rapat. Ini untuk mengelakkan keguguran rambut yang banyak. Tentu sahaja pengantin perempuan mahukan rambut yang lebat berbanding rambut nipis kerana mengalami masalah keguguran rambut.


  Cuci rambut selang sehari dan amalkan menggunakan air sejuk atau ice semasa membasuh rambut. Dikatakan amalan ini bakal menjadi rambut semakin bersinar! Jangan sesekali gunakan air panas kerana suhu yang tinggi boleh menyebabkan pangkal rambut menjadi kusam dan tidak bercahaya.


  Amalkan menyikat rambut dalam keadaan kering. Ketika rambut dalam keadaan basah, akar dan pangkal rambut adalah lembap dan rapuh. Amalan menyikat rambut semasa dalam keadaan basah boleh menyebabkan keguguran rambut. Cukuplah dengan menyisir rambut itu menggunakan jari jemari sahaja.


  Selain daripada menggunakan produk penjagaan rambut di pasaran, cuba kaedah tradisional seperti mengamalkan menyapu pati santan kepala (lebih baik mengggunakan kelapa tua) pada kulit kelapa selama setengah jam. Kemudian bilas rambut. Amalkan petua ini seminggu sekali dan lihatlah hasilnya. Rambut anda akan kelihatan lebat dan bersinar!


  Amalkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menjaga kesihatan dan kesuburan rambut. Tips ini hendaklah diamalkan selalu dan konsisten.


   Lebih baik, biarkan rambutmu bebas terurai. Jangan mengikatnya seharian penuh karena bisa membuat rambutmu jadi rapuh.


  Akhirnya, jangan berasa terlalu tertekan menjelang hari bahagia anda. Stress yang berlebihan akan menyebabkan hormon tidak seimbnag dan menyebabkan rambut mudah rosak dan putus!
KLIK CHURP-CHURP KITE JIKA ANDA BAIK HATI (:CREDTS:
KAHWINA.COM
TRESBELLE


THANKS FOR READING!

4 Comments:

Asnisha Binti Samsudin said...

hihii . saya baik hati :D

thealienoidz said...

mana nak dapat pati santan kepala tu? dn buat apa nak letak kat kelapa pulak? XD

CIK YAYA'NA said...

hehehe,, susanye nak cantek an,, tapi semua makhluk ciptaan Allah ni cantek,, :)

steffany daph said...

syg sngt rambut kita. :D kena lah jga baik2 rambut kan. tips2 ni berguna juga.