WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

CARA MENGATASI MASALAH SUSAH TIDUR

Views
 


BEFORE TUH, KLIK >> SINI  !  *HOT SALE *

Korang ada mslah susah nak tidur ? sama la mcm farah . kadang2 sampai 3, 4 pagi still bejaga lagi mengadap lappy ni :/ yeah. frh da biase tidur lmbat hari2 . sebab tuh la mata farah mcm panda O.O baiklah . buat si mata2 panda yang lain, cube praktikkan tips2 dibawah supaya korang mudah tidur (:



 TIDUR DALAM KEADAAN YANG NYAMAN 
- Ini bermaksud, korang tidur, tutup la lampu2, atau bunyi2 yang boleh menganggu tidur korang . Pastikan suhu bilik juga sesuai utk korang tidur dgn nyaman . Jauhkan jam dri pandangan mata korang, sebab korang akan rasa cemas bila tgok waktu yg kian larut (:




 MANDI DGN AIR HANGAT 
 Mandilah dengan air hangat 30 menit atau 1 jam sebelum tidur. Mandi air hangat akan menyebabkan efek sedasi atau merangsang tidur. Selain itu, mandi air hangat juga mengurangi ketengangan tubuh. Pastikan korang mandi puas2. supaya badan korang segar n boleh tidur dgn lena . 




 ELAKKAN MINUMAN BERKAFEIN
- Pada malam hari, elakkan minum minuman berkafein sprti kpi, nescafe , dn sebagainye la yg boleh buat mata korang tak lelap2 . Selain itu jugak, elakkan makan makanan berat 1-2 jam sebelum korang tidur (:




 MINUM SUSU :3
- Eh, eh, minum susu hangat sebelum korang tidur (:  selalu dgr kan ? tapi farah sndiri pon tak pernahh try sebab tak kuasa nak buat . haha . malam2 bute, nak buat susu bagai . harapan je la :/




 TEMPAT TIDUR YANG SESUAI
- Make sure tempat tidur korang sesuai dan selesa utk korang tidur. Khaskan tempat utk korang tidur . Jgan cmpur dgn bnde lain. Nih tak, study atas katil, on9 atas katil, ye dak ? :p haha . Ini bagi menyesuaikan diri korang dgn tmpat tidur dan mmbuatkan korang terangsang utk tidur .




 AKTIFKAN DIRI PADA WAKTU PETANG
- Korang habiskan la waktu petang korang dgn bermain - main, bersenam, berjoging atau ape2 jela yg boleh buat korang rasa penat -.- If korang da penat2, gerenti malam tuh korang tidur senang n lena punye la ; hoho. frh petang , tidur je :3 hoho. dah penat balek skola, takde riadah2 dah.. terbongkang atas katil je la :D 




 BACA BUKU
- Sebelum korang tidur, bukak buku, tenung , baca :D lama2 , korang rasa mengantuk, korang tidur, lagi senang, baca buku sejarah, bukak sekejap, dahhh zZzZZZ . ye dak ? haha . dah selalu buat mcm tuh. 1 page pon tak habis baca, dah tertidur (:





NAK KE KONSERT LMFAO ? >> SINI 
  NAK DAFTAR CHURP-CHURP ? >> SINI

THANKS FOR READING!

5 Comments:

sis92 said...

hai

sis ni pelik sikit org minum nescafe nanti tak ngantuk kan, tp sis minum tak lama tu tidurlah haha

AisYah said...

Thanks for sharing :)

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@AisYah

MOST WC (:

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@sis92
Haha . mcm tuh, tatau nak buat mcm mana xD farh kalau tknak kasi ngntok, minum white coffee. cnfirm smpe pagi bejaga :D

nadia raf said...

yg baca buku tu pernah buat
time baca ngantok
tp bila dah tutup buku, landing punya baik tiba2 mata takmo lelap... hehe