WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

BENDA2 YANG MELEMBABKAN BLOG (:

Views

OK. harini farh nk share widget2 or bende2  yg boleh mlmbabkan blog korang k (: sila ambil perhatian ,, mungkin korang boleh ubah (:


 Gunakan HTML color
Pastikan anda menggunakan HTML color untuk background blog.Jangan sesekali guna imej photoshop dan sebagainya untuk background blog kerana imej tersebut mengambil masa yang lama untuk loading berbanding HTML color. Contoh html color.klik disini

  Hosting image ke blogspot
Bila anda ingin letak gambar dalam entri, pastikan upload imej tersebut ke blogspot image.Jangan guna imageshack kerana permintaan URL agak perlahan untuk gambar yang dihostkan ke imageshack


  Kedudukan widget javascript
Jika anda ingin letak widget javascript seperti alaxe widget,live feed traffic,shoutout mix dan lain-lain.Pastikan anda meletakkan widget tersebut kat bawah bahagian blog.Ini untuk memudahkan blog anda loading terlebih dahulu sebelum widget tersebut.Korang tahukan yang widget javascript ni lambat loading.


  Halaman utama
Elakkan halaman utama blog anda yang panjang berjela-jela sehingga 10-20 entri pada halaman tersebut.Letak 3-4 entri pada halaman utama dah memadai.


 Auto Play Music(lagu pada blog)
Lagu yang dipasang pada blog akan menyusahkan pengguna yang mempunyai kelajuan internet yang perlahan seperti broadband. Pada kelajuan internet yang slow, lagu tersebut tidak dapat buffer dengan cepat dan menyebabkan lagu tersekat-sekat. especially SCM MUSIC PLAYER . Bila bukak blog yag ada scm music player, loading dia kan lembab sikit . so, better gune mp3 player biasa or takpayah lgsung pasang lagu lagi bagus :D


  FIBOX


- Kalau korang gune fibox, loading dia memang lama la. kadang2 page blog tuh dah keluar semua, tapi fibox tak keluar2 . bila refresh pon, tak keluar deh -.- sebab tuh farah gune chatbox, tapi mcm menyusahkan korang sebab kene isi name, url blog semua, kalau fibox, dia da siap save kan ? adui. frah pon tak tau nak letak yg mana 1 . due2 ada kelebihan dan kekurangan -.-



THANKS FOR READING!

3 Comments:

AmirahSyafiqah ♥ said...

setuju dengan farah! ;D tak tau nak letak chatbox ke fibox... Fibox tu masalah sikit .. :)

FatinKpopLover said...

awk penah guna broadband x? err, sye ase cm nk wt survey larh.

awk2, sye ase kan, blog sye sgtlah berat la. kan? klu awk guna broadband ce ce view blog sye, apa yg x load, apa yg load. berapa lama dia dan bgmna dgn scm player dia. yer yer wak? hehe

ヽ(ˆ▽ ˆ )ノ

Afiqah Nabilah said...

ok,kalau tak tahu nak pilih yg mana satu letaklah dua2.kalau fibox takleh pakai guna cbox.kalau cbox takleh pakai guna fibox. :D