WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

BRACES :D

Views

HEY :) JUST WANNA SHARE KAT KORANG :) itew da pakai braces tau , itew yg nak . hehe . kgedik . 
tanak la letak gmbr farah. malu *.* hee. korang aa tak yg teringin nak pakai :? meh farah cerite cmne 



LANGKAH-LANGKAH (:


1. Korang pegi la klinik gigi yg berdekatan . or, mane2 je la. pegi survey harga dulu .sekarang pon lebih kurang RM4000-6000 ++ kot. tapi, sstgah tmpat ada yg still ada yg RM 3000 mcm tuh . korang cari la


2. Bile da set tmpat semua , dia akan cek gigi korang perlu or tak, pakai braces . then, if perlu, buat la. dia akan masukkan something like acuan dalam mulut kite utk dpt bentuk / shape gigi kite tuh la -.- (tak reti nk ckp cmne)


3. Then, usually korang kene cabut gigi utk pasang braces. supaya gigi dapat ruang. kalau biasa, kene cabut 4 gigi la. 2 kanan, 2 kiri, atas , bawah . tapi, ada certain tmpat yg takpayah cabut . 




4. Kalau kene cabut, korang kene pegi ke hospital dulu utk buat XRAY GIGI . utk doktor tu tau gigi mana yg kene cabut (:


5. If da cabut, baru korang bley pakai braces :) Jangka masa utk pasang lebih kurang 45 minit mcm tu.. mmg lama la coz kene buat 1 gigi, 1 gigi kan . 




*memang ambil masa la nk pakai tu. kene cabut bagai . tapi bile da pakai, ok la *




NOTE !


1. Memang tak boleh makan  bende2 keras like kacang sume tuh.


2. chewing gum dilarang sama skali sbb takut dia melekat -.-


3. Setiap bulan , mmg kene pegi check up la dgn doktor 


4. Kebersihan gigi mesti diutamkan :) coz, nnti kalau korang makan, kot ada yg melekat kat celah2 tuh .




Farah buat ni pon dekat MELAKA . RM 3500 ++ 
Masa baru2 pakai tuh, memang seksa la kan . nak gigit pon rasa sakit -.- makan bubur je malam yg 1st tuh . then, hari kedua, farah da lapa gile, farah hentam je makan nasi bagai xD but, still kalau nk gigit sakit la. but, kalau da lame2 , ok la t :)


PSSSTTT ! : Beberpa hari ni,, lama tak update, da ada yg unfollow blog farah . sob sob (':




THANKS FOR READING!

15 Comments:

Sharina Abdullah said...

teringin jgk nak pakai braces, tp takut. macam sakit je ek, hihik

Nur farahiza said...

wahh bestnye , fara pun dulu buat dalam 5k . p da lame bukak jugak sbb tahan sakit , rugi kan heheheh

fatin amalina husna said...

husna tringin dulu..tnya smua org yg bpengalaman pkai braces..skit ke x?? ssah x nk jga?? mcm2 lar..mostly positif je jwapan diorg..tp still xdak kberanian lg..haha..

cik nara omey said...

wah..wah...kiter pun nk pakai jugak, tapi tunggu keje dulu lah...kumpul duit dulu banyak2..hehehe

Mahfuzah said...

waaa, lame nak pakai.
tp tade cha-ching cha-ching lagi.
sob3 T______T

My Simple Life said...

wah..tringin nk pkai gak...
tp wet xad la plak..
:(

Apple Zara said...

Woaa, thanks for the info.

k!eRa said...

melake tu buat kat mane?

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@k!eRa

buat dekat klinik pergigian impian (:
berdekatan dgn melaka sentral .

k!eRa said...

bole ckp ngan mak ni,, hehe,, thanx gtau,, :)

Anonymous said...

salam fara.
saya aimie dr ayer keroh.
nk tanya la..fara buat dkt klinik pergigian dkt mc ea?dkt deret 7e ke?fara letak berapa ek deposit?

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@Anonymous

deret 7E ? tak tak . dia dkt dgn melaka sentral. deposit rm500 cmtuh la kalo tak silap

Anonymous said...

dekat deret courts mamots ke cik farah?yg aimie tau ade kedai bhadapan melaka central..belakang melaka central.blh cik farah bg clue x?mmg smu deposit rm500 je ke?ms dtg utk consultation..kene byr ape2 x?

Anonymous said...

farah...dia dekat melaka sentral deret courts mamorts ke?dkt al-ikhsan ke?blh bg klue x?mmg harga deposit cuma rm500 ea?huhu..nk sgt2 pakai braces..tu tgh riki harga..aimie tgk fara buat cost only RM3500..sgt2 murah dah tu..klinik lain smu 4K ++..

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@Anonymous
YUP. DERET AL IKHSAN TUH :3)