WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TUTORIAL : CARA NAK GUNA BLOGSKIN (:

Views

HAI ! harini frh na ajar korang cara utk guna blogskins. n , selebihnye, dlm tuto laen (: skunk ramai da gune blogskin kan ? so, frah pon jelly sbb blogskin memang lawa sgat. then, frah pon tertarik nk selongkar n maen code utk blogskin. so, frah buat second blog utk blogskin (: jom kite pasang blogskin dulu !

1. DASHBORD>> DESIGN >> EDIT HTML>> REVERT TO CLASSIC TEMPLATE




2. THEN.  KLIK >> SINI

3. korang pilih template yg korang suke, korang tekan je kat gmbar tuh . 

example :



4. die akan klua mcm nih : tekan BLOGGGER MAIN 



5. da tekan situ, die akan klua mcm code . example :


6. DESIGN >> EDIT HTML>> BUANG SEMUA CODE DALAm KOTAK TUH, PASTE KAN CODE YG KORANG COPY NI TADI (:

7. PREVIEW DULU ! KALO JADI, BARU SAVE (:

8. selamat mencuba (:



THANKS FOR READING!

7 Comments:

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

err...blogskin tu ape ek??

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@NiGhTiNaNgLe_FARA

BLOGSKIN ADALAH TEMPLATE UTK BLOG :) MCM SIMPLE TEMPLATE, WATERMARK SUME TUH. BUT, NI NAME DIE BLOGSKIN (:

Cik Anne Ally said...

as'slam dik..hiiii..actually sis jmpe ur tuto pasal blogskin ni,tapi sangat lawak bila sis simpan terus n tak preview dlu,nak tanye mcm mana nak back to normal pnye template lg yerr..nak yang lama tu coz yang baru ni mcm tak sedap mate sis nengok hahah..tq dik

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@Cik Anne Ally

Wslm sis (:
kalau nk tukar balek ke template biasa, boleh ikut tuto ni :

http://farahpunyestorymory.blogspot.com/2012/03/tutorial-tukar-blogskin-ke-template.html

tapi sis kene edit balek la sume2 .
sebb bile da tukar ke blogkin tanpa backup template, dah tak bolh tukar mcm dulu punye .. that's y kene preview dulu patotnye :/

Anis Nabilah said...

thank ..sis memang jadi la...
dah lama cari tuto blogskin
akhirnya jumapa dan jadi

SGK (^_^) said...

asslamualaikum..nk tnya ni.. npe bila dah copy code pastu xubah pun masa view..dya jadi blog yg kita copy tu.. tlg ea..

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@SGK (^_^)

cube buat lagi sekali . copy code yg dia bagi tuh, lepastuh, paste dkt ruangan nye