WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TIPS MEMILIH BEDAK YANG SESUAI DENGAN KULIT

Views



DI BAWAH TERSENARAI JENIS2 BEDAK . KORANG BACE LA SATU SATU KEGUNAAN DYE.N YG MANE 1 YG SESUAI UTK MUKE KORANG K (:




  COMPACT POWDER


 Compact Powder boleh dibawa dibawa dan digunakan di mana, kerana bentuknya yang padat, berukuran kecil dan mempunyai spons dan kaca sehingga boleh lebih praktikal digunakan. Kelebihan dari bedak ini iaitu cepat menyerap.


        Bedak padat biasanya lebih banyak mengandungi minyak dan pelembab, sehingga kurang sesuai untuk jenis kulit berminyak. Jika ingin terus menggunakan bedak ini, pilih yang berformula ' oil-free 'dan mempunyai kemampuan yang menyerap kelebihan minyak. Untuk pilihan warna sebaiknya pilih yang satu tona lebih terang dari warna kulit.





  TWO -WAY CAKE



 Jenis bedak ini juga padat, tapi sudah dilengkapi dengan fundation . Penggunaannya sangat praktikal kerana sekaligus berfungsi sebagai alas bedak, menutup dan menyerap minyak.Bedak ini cukup tahan lama dipakai seharian, sehingga tidak perlu selalu melakukan touch-up .Namun, bedak ini cenderung berat dan berminyak, sehingga tidak sesuai untuk kulit yang sangat berminyak atau berjerawat kerana berpotensi menyebabkan pori, kerana itu tidak sesuai untuk kulit yang bermasalah atau sensitif.






  LOOSE POWDER



 Loose Powder atau bedak tabur berbentuk serbuk dengan tekstur halus dan merupakan jenis bedak yang paling fleksibel. Boleh digunakan untuk kulit normal, kombinasi, berminyak mahupun kering. Badak tabur menyatu di kulit dengan mudah dan mencerahkan wajah namun 
tetap kelihatan semulajadi.
          
  Loose Powder boleh digunakan bersama foundation atau sendiri. Umumnya bedak digunakan sebagai finishing touch setelah pengaplikasian untuk menghilangkan kilap dan membuat kesan wajah lebih mulus.



 SHIMMERING POWDER



Bedak ini dapat mencerahkan warna kulit dan menimbulkan kesan bercahaya sehingga umunya digunakan untuk acara khusus. Penggunaanya tidak hanya diwajah tapi juga di punggung, leher, dan lengan. 



  METEORITE POWDER 



 Bentuknya bulat kecil berwarna-warni. Digunakan selepas bermake-up sebagai sentuhan akhir agar wajah kelihatan lebih bercahaya dan segar. Dipakai dengan memakai kuas besar, bukan dengan spons.     








THANKS FOR READING!

6 Comments:

nasha sanza said...

yg meteorite dapat kat mana sayang? tak pernah tengok pun..apa2 pun tips yg berguna la dear!

Onitsuka_hana said...

bedak bulat2 warna warni xpernah tengok. bedak sejuk pernah la tengok :)

Onitsuka_hana said...

Doktor kata muka hana xleh pakai bedak padat.. Doktor sarankan pakai bedak serbuk jhonson baby ja..

Miss Nadya said...

nad suka yang warna pink tu..:)

http://www.nornadiah.com/2011/12/mynewshub.html

C i k P i p i T e m b a m said...

shimmering powder utk muka kurus boleh la. haha. klu tembab cm kita nie x leh pakai... huhu

Anonymous said...

Hurrah! Finally I got a web site from where I know how to
in fact take useful information regarding my study and knowledge.
My website hardcore sex