WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TIPS MEMAKAI & MEMILIH MASCARA YANG SESUAI

Views


HAI HAI HAI (:  arini, frah nak share tips lagi utk korang. da lme kite ta buat tips utk korang kan ? hehe. bz :B ok jum tgok ! 

nowdays, rmai da kai mscara kan ? utk lebatkan bulu mata la, utk lentikkan bulu mata la, apela. actually, korang kene pilih macara yg sesuai utk bulu mata korang coz mascara nih ada banyak jenis2 nye (:


JENIS MASCARA


 THICKENING MASCARA

Untuk memberi kesan tebal, korang buley kenakan thickening mascara..  ini sangat sesuai bagi korang yang memiliki bulu mata panjang tetapi tidak tebal atau bulu mata tebal dan lentik.






 CURLING MASCARA



-  Jika korang nak lentikkan bulu mata. korang bley gunekan  curling mascara. korang buley memilih sisir maskara berbentuk melengkung, karena bulu mata lentik buley terhasil dengan sisir sikat yang tepat dan lengkungan yang sempurna.




  LENGTHENING MASCARA



Ingin memberi kesan panjang ? SO, korang buley memilih lengthening mascara. Jenis maskara ini sangat sesuai karena mengandung plastic polymers yang akan menempel di ujung 
bulu mata.




WATERPROOF MASCARA VS NON WATERPROOF MASCARA


  WATERPROOF MASCARA



 waterproof mascara mengandung formula tahan air. Untuk hilanglkannyakorang bley gune pembersih khusus riasan wajah (eye make-up remover) atau baby oil. gune waterproof mascara 
lagi senang kot. kene air, dye tade la hilang mcm tuh je.




  NON-WATERPROOF MASCARA



Non-waterproof mascara mengandung formula yang tidak tahan air dan mudah luntur. kelebihannye , adalah mudah dibersihkan dengan menggunakan air suam saja.



WARNA MASKARA


  Warna hitam akan memberi kesan formal.


 Untuk warna biru, ungu dan emas akan memberi kesan dramatis.


 Sedangkan warna cokelat akan memberi kesan alami.








CARA MEMAKAI MASCARA


 Semasa menyapu lapisan awal maskara, tumpukan pada bahagian akar/pangkal bulu mata untuk menebalkannya.

  
 Lapik bawah bulu mata dengan tisu atau span untuk mengelakkan pemakaian maskara daripada comot


 Elakkan dari mengepam berus maskara keluar-masuk tiub, sebaliknya hanya masukkan dan pusing beberapa kali.


  Bagi mengelakkan maskara bergumpal, lapkan hujung berus dengan tisu dan sapu dengan cermat. Penyikat bulu mata juga boleh membantu.

 Sekiranya anda memakai kanta lekap, gunakan maskara kalis air dan selamat untuk pengguna kanta lekap.






CREDS:
- female magazine
- cikpuan.com
THANKS FOR READING!

2 Comments:

:: Cik Nur :: said...

wink2..singgah sini..tips yg bagus..tapi cik nur tak boleh pakai maskara..sbb cik nur suka tenyeh mata..hehehe

cIKhA said...

erm bagusnya share ;-)