WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TUTORIAL HEADER BERGERAK GUNA PHOTOSCAPE

Views




EXAMPLE macam kat atas ni . tuh hanye contoh..  simple jep.. 

PERHATIAN !! THIS IS NOT A TRANSPARENT HEADER 


KORANG KENE BUAT 2 HEADER BERLAINAN UTK TUTO NI 


1.  bukak PHOTOSCAPE korang.. kalo belom ada, sile DOWNLOAD ..

2. korang tekan EDITOR



3. Then, tekan ADD PHOTO di bhgian bawah tuh 




4. pastuh, dye akan klua background warne putih tuh .. mcm ni :




5. pastuh., nak letak text dlam header korang.. tekan OBJECT, 'T'



6. then , kalo nk msokkan gmbar , tekan OBJECT , then gambar mcm frame tuh ..



7.  HEADER PERTAMA KORANG DA SIAP :)  


SAVE DAHULU ! NAMPAK TAK SAVE BHGIAN BAWAH HUJUNG TUH (:


8. untuk header kedua, korang juz ubah kedudukan text dan text korang je .contoh header kedua .jadi mcm ni :


NAMPAK TAK ? HNYE KEDUDUKAN TEXT & TEXT JE BERUBAH .. DA SIAP, SILE SAVE UNTUK HEADER KEDUA PULAK YE (:


9. Bukak photoscape lagi, tekan ANIMATED GIF




10.  korang tekan ADD di bhgian atas, dan masukkan 2 header yg korang da save tadi .



11. bile korang msokkan 2 gmabar, automatik dye akan bergerak .. then, save jep 


MAKE SURE DYE SAVE AS 'GIF' TAU 


12.  da save, DASHBORD >> DESIGN >> EDIT HEADER .. MASOKKAN HEADER KORANG, SAVE 




13, THEN jadila dye (: 

Farah buat burok .. so, korang buatla header korang lawa2 eh.. tuh bgi contoh je (: 
kalo nak tgok header farh buat ni melekat dlm blog,>> SINI
tuh testing blog farah .. mmg burok.. haha.. 



THANKS FOR READING!

2 Comments:

Saddila said...

nak cuba try test la kejap lagi .
hihii :))

Diana said...

thanks 4 da tutor...
ingtkn susah nk buat grak2 tu...nant nk try buat ok.. ^_^