WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

CONTACT LENS PENYEBAB BUTA

Views

sekarang ramai org da pakai cntact lens kan ? ada yg pakai utk mnggntikan crmin mata.. dan ada yg pakai utk bergaya ., tampil cantik dan sebagainye la .. tak slah pon kalo nak pkai , but, make sure kene jage betol2 .. cntact lens bley didapati di mane2 kedai crmin mata ..! so, memang disarankan korang beli kat kedai crmin mata .. jgan beli tros di internet, psar malam , giftshop dan lain2..  sebab kemungkinan besar kalo korang beli kat tmpat2 mcm tuh, korang takkan diajar atau diberitahu tntang cara2 pnjagaan nye..  kerana dorang yg jual di kedai2 biase ni bukannye pkar dlam bidang2 mcm ni.. dorang tau , jual je kan .. so beware okeyh ! 

bagi yg tak rabun tuh , memang ta disarankan gune cntact lens .. it's not easy to use it .. mmg susah na jage lens ni.. tgan kene betol2 brsih .. kene cuci lens tuh.. n macam2 lagi proses nye -.- so, kalo nak gune jugak , make sure check kat kedai crmin mata utk tgok kesesuaian mata korang , n beli di tmpat yg betul ! then ,  kene tau langkah2 mmbersihkan lens korang tuh :)


RISIKO KANTA LEKAP 



1. IRITASI

Risiko utama adalah iritasi (kegatalan). Iritasi disebabkan oleh jangkitan mata dan boleh mengakibatkan kebutaan. Oleh itu tangan harus dicuci bersih semasa memasang kanta lekap agar tiada bakteria dapat masuk sewaktu pemakaian.
Kebanyakkan jangkitan mata berpunca daripada perawatan dan pemeliharaan kanta lekap yang tidak sempurna. Ia juga boleh berpunca daripada tempat penyimpanan kanta lekap yang tidak dibersihkan dan menjadi tempat pembiakkan bakteria. Pemakai kanta lekap perlu memastikan aspek kebersihan  mata dan tangan dan tempat penyimpanannya benar-benar terjaga.


 2 - PENGURANGAN OKSIGEN

Mata memerlukan oksigen. Pada waktu tidur, kadar oksigen pada mata berkurangan sehingga 1/3 dari ketika mata dalam keadaan berjaga pada waktu siang.
Pemakaian kanta lekap pada waktu tidur akan menyebabkan pengurangan oksigen yang ketara dan boleh mengakibatkan lapisan permukaan mata mudah mengalami pembengkakan terutama pada waktu pagi. Pemakai kanta lekap dengan itu disaran menanggalkan kanta sebelum masuk tidur.


3 - MATA MERAH

Kanta lekap boleh menyebabkan lapisan mata mudah tergores dan  teriritasi. Tanda awal ialah  mata menjadi merah.
  Pemakai kanta lekap disaran menanggalkan kanta apabila mata nampak merah. Jika tidak ditanggalkan, mata berpotensi dijangkiti kuman. Jika kuman kebetulan dari jenis yang sangat berjangkit, permukaan selaput mata boleh bertukar putih dalam masa 24 jam.



TIPS MEMBERSIH KANTA LEKAP



 Cuci tangan bersih-bersih dan keringkannya terlebih dahulu sebelum menyentuh kanta lekap.



 Gantikan kanta lekap sebaik mata mulai berasa tidak selesa kerana ia menjadi petanda kanta sudah berada dalam keadaan yang tidak   baik untuk membantu penglihatan



 Jangan sembarangan memakai larutan pembersih kerana produk pembersih yang tidak tepat dapat membahayakan mata.. sebaiknye korang gune multipurpose solution , beli kat kedai spek , bnde tuh utk cuci lens n rendam lens korang.. saline hnye utk proses cuci lens je tau ! ta bley utk rendamkan lens :)



   Sewaktu membersih kanta lekap, gosok dengan hati-hati. Letakkan kanta di telapak tangan anda dan usap secara perlahan-lahan



  Simpan kanta lekap di tempat penyimpanan khusus yang sedia mengandungi agen pembasmi kuman atau disinfektan  

  
  Jangan biarkan mulut botol pembersih tersentuh sebarang permukaan lain atau dibiarkan terbuka untuk menghindari pencemaran.






HUKUM MEMAKAI CONTACT LENS

nak pakai cntact lens pon , kene tau hukumnye dulu .. jgan sampe ia jatoh pade hukum haram 

ustat mengatakan ia harus kerana contact lens xkekal,boleh tanggal..tp kalo kite amek hukum berdasarkan ‘bertabarruj’,maka ia jatuh hukum haram sbb ia menarek perhatian orang lain..kita sedia maklum bahawa mmg niat org yg memakai contact lens warna o besar2 ni utk tunjukkan kat org lain sbb ada je option utk mereka pilih yg jernih n biase2…jadi mana satu hukum yg sebenar?

[j] -Ustaz Azhar Idrus ( Original ) jika terang warnanya ..masuk dalam tabarruj yg dilarang manakala jika sedikit warnanya atau tdk terang sangat masuk dlm berhias yg dimaafkan syarak..
- Dari fanpage facebook Ust Azhar.





so, utk dibuat conclusion nye disini , hindari la pemakaian kanta lekap yg berwarna terang .. kat sini jugak , frah nak share , pemakain cntact lens ni jugak bley mnyebabkan mata korang jadi bute tau tak ? o.O dsbbkan tak bersih dan mata korang maybe yg tak sesuai pakai.. byk risiko bile pkai bnde alah ni.. 

memang tak bley disangkal lagikan ramai yg nak pkai cntact lens skrg .. jgan pndang ringan je bab2 na jage2 kbrsihan ni..  rmai yg na pkai mostly sbb nak bergaya .. ape kalo mate hitam tuh taley bergaya ke ? -.-  nak jugak pakai sdgkan tak rabun .. 


sekian :)

THANKS FOR READING!

4 Comments:

! ALF ❤ ! said...

err . bagi saya dia buta sebab tak reti jaga . pkai time memasak lah . kena panas kan tak boleh , nnt cair :) tu yg jadi butaa . couse lens jadi cair :)

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@! ALF ❤ !

hoho.. yup :) ada some yg pkai lens, mata jadi bernanah , n smpai mghalang pnglihatan . :)

fiQ'Ra said...

aduhaiii... patut la bg afiq brkeras tak bg akak pakai contact lens... hurmmm... rupanya mmg ada byk keburukan dr kebaikan.......

fairus said...

TU HARI ADA DENGAR CERAMAH PASAL KESELAMATAN KEBAKARAN.. BAGI YANG MEMAKAI LENSA MATA NI, KALAU ADA KEBAKARAN SEGERALAH TUKAR KEPADA CERMIN MATA, KERANA MISALANNYA TERKENA API, LENSA MATA AKA CAIR DAN MEMBUATKAN MATA MENJADI BUTA...