WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

APA ITU BLACKHEAD & WHITEHEAD ?

Views



APA ITU BLACKHEAD ?

- Bintik-bintik kecil terjadi akibat kumpulan whitehead yang tidak dibersihkan.Blackhead ni bukannya kotoran dan tidak boleh dicuci begitu sahaja.kerana ia dah hampir sebati dah. Sel kulit menjadi mati disebabkan pori-pori kulit berminyak menjadi semakin besar dan kasar.
Bila-bila pori di block sepenuhnya maka terjadilah jerawat, ya ! blackhead boleh menyebabkan jerawat.





APA ITU WHITEHEAD ?

- Bintik-bintik kecil,berwarna putih terjadi dari pembentukan sebum atau minyak di pori-pori kulit. Selain produk anda mesti minum banyak air putih dan makan buah-buahan untuk mengelak whitehead ini.Boleh hilang dengan cara scrub yang betul. 




CARA HILANGKAN BLACKHEAD/ WHITEHEAD



  PETUA 1

1. Ambil semangkuk air yg baru didihkan... (berwap byk)

2. Letakkan muka anda sehingga wap menyapa muka anda

3. Ambik towel dan berselubunglah muka anda bersama
semangkuk air panas yg berwap tadi...

4. Tahan sehingga wap abih... air pun dah suam

5. Pastu tgk cermin dan lihat white/black head anda
akan terkeluar2. Masa tu cabutlah dengan gunakan alatnya

6. Stlh puas hati wht/blck head tu dah takdak.. cepat2
pi cuci muka dgn cleanser. Pakailah Scrub lepas tu.

7. Lap2 muka terus pakai toner/moisturiser pilihan anda.
Sapukan apa2 treatment (ubat jerawat) kat muka.

Lakukan at least seminggu 2X dah cukup. 





  PETUA 2

1. Gunting tisu kecil2(agak2 1/4 tapak tangan).Tisu biasanya 2 ply.Asingkan,jadikan 1 ply saja.

2. Celupkan dalam putih telur,hati2 supaya tak berlipat2.

3. Kemudian tampalkan pada muka.

4. Ulang sampai semua bhgn yg banyak black/white heads itu ditutupi oleh sehelai lapisan tisu yang bersalut putih telur.

5. Biarkan sampai betul2 kering(mesti).Bila dah betul2 kering,(macam mask),tanggalkan dari muka dgn cara rentap perlahan2.

6. Anda akan nampak black/white heads yg ditanggal terlekat pada tisu.Puas hati bila tengok ia tertanggal.Lebih 'real' dari guna kosmetik.

7. Kemudian basuhlah muka macam biasa.

Buatlah selalu sampai tiada lagi yg terlekat pada tisu.

Insyaallah berkesan.





  PETUA 3


1. Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. 


2. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan.


3. Setelah kering, bersihkan muka dengan menggunakan air suam.






  PETUA 4

1. Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. 


2. Kemudian goreng tanpa minyak hingga kekuningan. 


3. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.





  PRODUK 


- kalo susah sgat , pegy frmasi, pegy cari produk yg bley hlngkan bnde alah tuh keyh :) 



BIOGLO : memang trbukti brkesan :)  kalo nak, bley order at >> SINI  . tapi mahal sket la.. RM 30 ++ 
kalo tanak mahal2, pegy cri yg bese punye je kat frmasi :)






creds :
- LIYANAA
- MELAYUdotCOM
THANKS FOR READING!

2 Comments:

Nida said...

Salam..

thanks Farah for sharing... :)

fiQ'Ra said...

yess... nk cuba... petua yg best ;)