WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

WARNA BAJU YANG SESUAI UNTUK KORANG :)

Views


jom tengok , baju yang sesuai untuk korang :) 


BAJU & BENTUK BADAN


  GEMPAL & RENDAH
Badan begini sesuai dengan baju berwarna gelap, corak garis menegak atau corak bunga kecil. Elakkan dari memakai skirt labuh yang kembang kerana akan menampakkan lebih rendah dan gempal.

  GEMPAL & TINGGI
Individu seperti ini lebih sesuai dengan baju yang berwarna gelap juga serta corak bunga yang kecil. Corak bunga yang besar akan menampakkan lagi kegempalan individu  tersebut.


  KURUS & RENDAH
Orang seperti ini sesuai dengan warna baju yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Bagi memperlihatkan dirinya. Corak garis menegak sesuai dipadankan supaya nampak lebih tinggi. Jika ditambah dengan kasut bertumit tinggi dapat membantu menambah ketinggian serta kedewasaan.


  KURUS & TINGGI
Penampilan baju yang sesuai ialah warna yang cerah dan corak melintang serta bunga baju yang besar supaya mengurangkan dia dilihat terlalu kurus. Corak yang melintang dan besar dapat memperlihat  bahawa individu tersebut lebih gempal.





BAJU & WARNA KULIT
  Kulit cerah / putih :
-Tak sesuai kalau pakai warna pastel macam coklat muda,biru muda atau pink.




  Kulit kuning langsat 
-Sesuai kalau pakai warna tropika macam jingga, hijau, merah,kuning, & biru.




  Kulit sawo matang 
- Sesuai kalau pakai warna ungu, oren, atau merah hati.




Kulit gelap 
Sesuai kalau pakai warna-warna tanah yang lembut, jangan sesekali pakai warna kontra dengan kulit macam pink terang, nanti nampak hodoh !




  Cool toned (kulit gelap sangat) 
- Warna-warna yang nampak hebat dengan kulit gelap selalunya seperti merah, merah muda, biru, dan lavender. Warna-warna macam oren dan kuning amatlah tidak sesuai untuk kulit hitam okay! Cariklah warna macam blues, ungu dan merah. 




  Warm toned (kulit gelap tapi cerah sikit) 
-Warna yang macam best korang leh pakai ialah warna oren, kuning, warna apricot, emas, coklat dan hijau.




creds :

SILAMPUNEON 
XPRESI

THANKS FOR READING!

6 Comments:

Si BuDaK KaChAk said...

klu yg kacak kne pakai mcm mane ek???hehehe

Nani said...

nice entry! thanx sudi share.. bolehlah saya pdankan baju yg sesuai utk diri ni. wuu~

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@Si BuDaK KaChAk

jewr ! perasan :p haha .. yg kacak , tayah pakai bju , da memang kacak *uwekkk .. na muntah ! :p

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@Nani

wc :)

amna said...

kalau badan sedang2 tu nak kira gempal ke kurus ? huhu

kalau warna kulit tu boleh dikenal pasti lagi :)

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@amna

haha.. ntahla.. pilih je la yg mane2 xD