WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TUTORIAL : BUAT SIMPLE HEADER GUNA ADOBE PHOTOSHOP CS3

Views
harineyh frah na teach korang cmne na buat simple header .. coz ada org tnye frah cmne na buat header.. so, frah buat la neyh :)  yg neyh simple aje.. yg takde doodle sume tuh.. kalo nak yg ada gmbar, t frah buat tuto len 



HEADER : TEXT WITHOUT DOODLE




1. firstly, korang da ada photoshop blom.. kalo blom, bley download kat >>  SINI

2. da download ? then, bukak photoshop korang :)

3. tekan FILE kat ats belah kiri korang .. then ,  NEW, korang letak size header korang.. kalo mcm frah punye,   900 x 350 .. yg utk template washed denim, slalunye, 760 x 300 ..ikotla size header korang.. 




4. then, korang tekan TEXT untuk tulis .. jumpe tak ? tgok kat bawah neyh , then buat kotak utk tulisan dekat header korang tuh .




5. tulis la korang nak tulis ape , then bley tukar jenis font yg korang nak n size dye keyh :) 





6. sudah ? lepas tuh korang tekan layer kat belah atas .. 6pak tak ? layer >> layer style >> stroke 






7. bile korang tekan yg stroke tadi, automatik dye akan klua mcm neyh : korang tick la kat mane yg korang nak :) korang bley preview.. tgok tulisan tuh tadi jadi mcm mne .. kalo korang rase da elok, tekan OK jek :) 



8.  hasilnye , akan jadi mcm neyh : kalo korang nak tmbah ayat2 len ke, bley tambah ikot mcm step tadi eyh :





9. lawa tak >? hehe .. bile da siap , korang tekan , FILE >> SAVE AS.. korang save la dalam folder korang :) 




10. lepas korang da save dalam folder , dye akan klua mcm neyh, korang tekan je OK 




11.  siap dar  :) then bley msokkan dalam blog korang  :) reti kan ? 

12. DASHBORD >> DESIGN >>  PAGE ELEMENTS >> HEADER




13.  then korang tekan CHOOSE FILE , pilih header korang tadi , save :) 






14, da save  , bley view blog korang :) ada kan ? 



*make sure korang tau size header korang eyh :) 

THANKS FOR READING!

2 Comments:

anoushka said...

waa.. like like like..

ayufarhana :D said...

nice tuto dear :D