WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TIPS PEMILIHAN FOUNDATION

Views
 


salam to all readers :) harinie frah nk kongsi sket tips utk memilih foundation yg sesuai utk korang .. foundation neyh slalu digunakan utk membuat muke kelihatan sempurna, kulit 6pak licin dan dpat menutup kesan2 parut sume yg ada kat muke korang .. dan , foundation ini hnye dikhaskan utk kaum wanita jek eyh.. jgan lak laki2 gatai nk pakai jugak :)

sebelom korang pakai, korang kene jugak pilih foundation yg sesuai dgan korang, kalo tak, muke korang akan 6pak ber'capok' n mcm bertempek2 bedak .. jadi klaka pulakk nnty kan ? 




JENIS KULIT

- jika kulit korang jenis yg berminyak, foundation mousse sesuai utk korang sbb dye bebas minyak
- jika kulit korang jenis kering, korang pilihla foundation jenis stick atau krim
- jika kulit normal, korang sesuai pkai foundation jenis cecair



WARNA KULIT
- ini yg paling penting skali ! kalo tak, muke korang akan jadi bercapok gitu .. mcm hantu jepon nnty jadinye .. sebelom korang beli, korang test sket calit kt bhgian rahang korang, kalo wrne nye seakan kulit korang, so, itulah wrne yg sesuai utk korang.. JANGAN CALIT FOUNDATION DI BAHAGIAN PERGELANGAN TGN UTK TEST ! sbb ? wrna kulit muke n tgan korang mane same :)  


"Cari foundation yang mempunyai sedikit asas warna kekuningan(yellowish). Kemungkinan kenyataan ini agak mengejutkan anda, walaupun kulit anda adalah terdiri dari jenis warna pucat atau gelap, kulit wajah anda tetap mempunyai beberapa nada kuning di wajah. (Bahkan kulit anda sangat pucat, peach, merah muda atau warna keputihan (whitish) akan terlihat pucat). Satu ‘foundation’ yang ‘Yellow-Based’ akan dapat sebati dengan cantik terhadap warna kulit wajah anda sehingga kelihatan segar dan sihat. Ini adalah salah satu ‘foundation’ yang patut anda miliki dan menggunakannya.."


BERUS FOUNDATION

-korang bley gune berus foundation, or span muke yg sesuai. or, sesetngahnye bley jugak gune jari jep.. tapi , MAKE SURE !   kulit korang bersi sblom apply foundation kt muke :)




CARA PEMAKAIAN
 - make sure kulit korang bersih, nak lagy elok, pegy cuci muke dlu sblom apply foundation
- lpastuh, pilih wrna yg sesuai
- then, apply la.. tunggu ape lagy kan ? hehe
- jgan letak byk sngat, nnty dye jadi tebal gile.. then, org akan pnggil korang ' HANTU JEPUN' sbb tebal sngat xD biala berpatutan bile boh kt muke korang .. bia 6pak natural sket.. sapukan bgy rata seluruh muke, jgan nnty jadi mcm clown suda



 
farah gune due neyh.. mule2 frah gune MYBELLINE neyh.. then, mybe tak sesuai dgan kulit frah, dye jadi berminyak. so, frah tukar pkai loreal true match .. bru sepadan dgan kulit frah ..


 P/S : korang yg sering pakai make up, kene rajin cuci muke .. supye kulit korang bersih  n jgan smpe cik pimple dtg menyerang korang pulakk nnty

THANKS FOR READING!

0 Comments: