WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TUTORIAL : LAJUKAN LOADING BLOG

Views

okayh, sesetengah blog kalo bukak mang smpe bejanggut nk tnggu kan ? mcm frh punye blog la.. lame gle nk tunggu kot.. haish3.. bengang btol.. so, kali neyh ada beberapa cara nk lajukan sket loading blog korang  tuh..

sblom tuh, korang nk tau speed blog korang tak ? pegy SINI

so now, kite mulekan care nk lajukan loading blog korang ^.^

1.  DESIGN > EDIT HTML > TICK EXPAND WIDGET
2. search code:

</head>

3. da jumpe ? then korang copy & paste code kt bwh neyh n letak kt ATAS code  </head> tadi


<script charset='utf-8' src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/><script src='http://pwam.googlecode.com/files/jquery.lazyload.js' type='text/javascript'/><script charset='utf-8' type='text/javascript'>$(function(){$("img").lazyload({placeholder:"http://pwam.googlecode.com/files/grey.gif",threshold:200});</script>

4. then, save template !


TIPS LAJUKAN LOADING BLOG


  Gunakan HTML color
Pastikan anda menggunakan HTML color untuk background blog.Jangan sesekali guna imej photoshop dan sebagainya untuk background blog kerana imej tersebut mengambil masa yang lama untuk loading berbanding HTML color. Contoh html color.klik disini
  Hosting image ke blogspot
Bila anda ingin letak gambar dalam entri, pastikan upload imej tersebut ke blogspot image.Jangan guna imageshack kerana permintaan URL agak perlahan untuk gambar yang dihostkan ke imageshack


  Kedudukan widget javascript
Jika anda ingin letak widget javascript seperti alaxe widget,live feed traffic,shoutout mix dan lain-lain.Pastikan anda meletakkan widget tersebut kat bawah bahagian blog.Ini untuk memudahkan blog anda loading terlebih dahulu sebelum widget tersebut.Korang tahukan yang widget javascript ni lambat loading.
  Halaman utama
Elakkan halaman utama blog anda yang panjang berjela-jela sehingga 10-20 entri pada halaman tersebut.Letak 3-4 entri pada halaman utama dah memadai.

  Auto Play Music(lagu pada blog)
Lagu yang dipasang pada blog akan menyusahkan pengguna yang mempunyai kelajuan internet yang perlahan seperti broadband. Pada kelajuan internet yang slow, lagu tersebut tidak dapat buffer dengan cepat dan menyebabkan lagu tersekat-sekat.
.Elak animasi flash pada blog
Jangan gunakan header atau animasi flash pada blog kerana ianya sangat berat.Semua orang inginkan animasi flash pada blog kerana ianya menarik tetapi penggunaan flash agak melembabkan blog.



TIPS DIPETIK DRI >> SINI
THANKS FOR READING!

4 Comments:

ahmad said...

waaa..bgus nie...hehe.. jom follow blog sy yer..thank you

SUHAIMIE BIN ZULKIFLI said...

tq...jemput...
http://ilamie2012.blogspot.com

Anonymous said...

saya selalu di marahi
sama guru tadika
jemput la
abdul-aliim.blogspot.com

Naziman said...

Blog saya tak boleh laju-laju lagi. huhu.