WELCOME THERE !! THANKS 4 VISITING !! YOU'RE NOW IN MY WORLD :) WILL HIT U BACK :D MY BLOG , MY RULES !

TUTORIAL : BORDER FOR POST TITLE & SIDEBAR

Views
okayh, buat tuto border pulakk.. ape itu border .. yg mcm neyh.. :



6pak tak bentuk post n sidebar tuh ? dye bukan mcm bentuk kotak bese je kan..  itu lah border.. bentuk border dye blainan dri yg sebelom nyer.. kalo korang nk buad bentuk border mcm neyh jugak, korang ikot step neyh.. tgok btol2 tau..



BORDER UNTUK POST TITLE

1. DESIGN > EDIT HTML > TICK EXPAND WIDGET
2. search code bwah neyh :

h3.post-title {

jumpe tak ? kalo tak jumpe, try code neyh pulakk

h3.post-title, h4 {

kalo tak jumpe jugak, korang try la code yg ampir same dgannye.. :B

3. da jumpe,  korang  letak code border yg korang nak dekat bawah code yg korang search  
     tadi

korang amek code border kt sini.. pilih la border mcm mne yg korang nak eyh ?



CODE BORDER A:

-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;

CODE BORDER B :

-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;

CODE BORDER C:

-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

CODE BORDER D:

-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;

CODE BORDER E :

-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


CODE BORDER F :

-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;

 BORDER UNTUK SIDEBAR

UNTUK SIDEBAR , KORANG SEARCH CODE NEYH :


h2 {
then , korang buad step yg same jugak mcm kt post title tuh.. pilih border, n paste code border kt bwah codeh2 { tadi ..

selesai ! ce preview dlu.. then , kalo jadik, bru save !

THANKS FOR READING!

8 Comments:

nuraini said...

tak jadi pun kenape tak jadi ehk .?

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@nuraini


sys ! frah da tgok blog kamoo.. kamoo kene buat post title/sidebar punye background dlu, bru ley wat border dye keyh :)

budak bucuk said...

@~ FaRaH izzAtY ~

macam mane nak buad backgroud tuhh ehk .?tak reti lahh syg ajar bole ?

budak bucuk said...

mcm mane nak buad title tuh punye backgroud . ajar bole tak .? hee maklum lahh lembab siked bab bab mcm gini .hee

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@budak bucuk


bley refer tuto neyh :)

http://farahpunyestorymory.blogspot.com/2011/06/tutorial-post-title-background.html

budak bucuk said...

da buad backgroud dea da tapi nak buad border tuh tak jadi .kenape .?

~ FaRaH izzAtY ~ said...

@budak bucuk

kenape ta jadi pulak -.- aiyoo.. slalu frah buat ok jek ..
but tadi frah da tgok ur blog.. sure ke da buat background dye ? coz frah tgok tade pon bckground dye ..

Amiera Ellysha said...

jadik lhaa ... thx !